tiistai 24. huhtikuuta 2012

Kouluvierailulla

Ne katsovat kirkkain silmin ja kysyvät: Minkä ohjeen haluaisit antaa nuorille elämää varten?

Oh, ei tämmöistäkään ole ennen kysytty. Nielaisen muutaman kerran. Kuka minä oikeastaan olen antamaan elämänohjeita? Olenko osannut elää oikein itsekään? Ehkä olen sentään välttynyt aivan mahdottomilta virheiltä, mutta pikkumokia mahtuu matkan varrelle riittävästi.

Keksin kuitenkin nopeasti sen mielestäni tärkeimmän. Löytäkää oma luova itsenne ja toteuttakaa sitä. Ala voi olla mikä vain: kirjoittaminen, kuvan teko, musiikki, liikunta, kunhan se on juuri sitä, mitä itse haluatte tehdä. Kun olette omanne löytänyt, toteuttakaa rohkeasti itseänne.

Olen sanonut saman ennenkin, mutta ei sen tärkeys ole mihinkään kadonnut. Ennen kuin itse aloin vakavissani kirjoittaa, olin aika tyytymätön elämääni. Kirjoittanut olin silti koko ikäni, mutta ilman päämäärää. Erityisesti nyt sirkuskirjaa tehdessäni olen nähnyt, miten luovaa voi olla liikunnallisen itsensäkin toteuttaminen. Vaikka olen aina itse liikkunut mielelläni, vasta nyt tämä puoli aukeni minulle kunnolla. Voimme olla lahjakkaita niin monella tavalla.

Pystyin siis antamaan yhden vastauksen nuorten kysymykseen. Vastauksia on tietysti monia muitakin, vastaajan arvostuksistahan ne aina riippuvat. Tämän vastauksen olisin kuitenkin voinut antaa minkä ikäiselle vain, sillä koskaan ei ole liian myöhäistä antaa omalle luovuudelleen mahdollisuus.

9 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. En tiedä, Itse olen ollut taiteilija elämäni ja annan lapsilleni neuvon ryhtyä insinööreiksi. Ovat totelleet. Nyt vain toivon, että elättävät taiteilijaäitinsä kun hamassa tulevaisuudessa jään eläkkeelle. Mille eläkkeelle? kysyn kun tutkin raakaa todellisuutta joka häämöttää edessäni.

  VastaaPoista
 3. Voi, Arja, hyvä pointti tuokin.

  Voihan insinöörikin silti toteuttaa itseään. Tyttäreni on tekn.tri ja tekee työtä ympäristönsuojelemiseksi ympäri maailmaa. Siinä voi keksiä hyvinkin luovia ratkaisuja. Luova ja itseään toteuttava voi olla niin monella tavalla.

  Ja muuten edellinen poisto oli oma kommenttini sen jälkeen kun olin näköjään onnistuneesti poistanut ne kauheat sanavarmistukset. Ohjeesta kiitos Leena Lumille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan insinöörit nykyään ovatkin luovia ihmisiä. Harmi, ettei kukaan neuvonut minua Otaniemeen opiskelemaan kun olin siinä vaiheessa.

   Poista
  2. Arja, tunnustan olleeni pikkuisen pettynyt, kun monella tavalla lahjakas tyttäreni valitsi Polin. Olen jo moneen kertaan myöntänyt sen olleen suuri virhe. En silti itse olisi sinne varmaankaan sopinut.

   Poista
 4. Hups.

  En ikinä uskaltaisi antaa kenellekään mitään neuvoa mihinkään. Sen verran on kyllä tullut luntakin tupaan.
  Paitsi tietenkin tuo Railin neuvo. On tärkeintä löytää oma juttu.
  Toisaalta, se perus"neuvo" elämään sisältyy varmaan kaikkien meidän "alan" ihmisten tuotoksiin: Välittäkää toisistanne. Siitähän kaikki lähtee. Välittämisestä.


  T von L

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hupshan siinä minullekin ekana tuli.

   Kyllä, tuo on ehdottomasti perusneuvo jokaiselle, lapselle ja aikuiselle. Emme pärjää ilman sitä tässä maailmassamme.

   Poista
 5. Kiitos, Anuh. Mietipä tosiaan sinäkin sitä mahdollisuutta, että et kirjoittaisi. Kyllä sinua harmittaisi ja lukijoitasi samoin :)

  Ihana päivä taas tänään.

  VastaaPoista