perjantai 1. maaliskuuta 2013

Vastaan haasteeseen pitkin hampain


Koska Terhi http://terhirannela.wordpress.com/2013/02/27/tulppaaniaamu-11-kohdan-haaste/ näki parhaaksi haastaa minut vastailemaan kaiken maailman henk.koht. kysymyksiin, olen kiltti tyttö ja vastaan. Osin. En tee lisäkysymyksiä enkä jatkohaasta ketään.
 
Säännöt olivat tämmöiset:
1. Jokaisen haastetun pitää kertoa 11 asiaa itsestään.
2. Pitää vastata myös haastajan 11 kysymykseen.
3. Haastetun pitää keksiä 11 kysymystä uusille haastetuille.
4. Hänen pitää valita 11 bloggaajaa, jolla on alle 200 lukijaa. (What? En seuraa omiani saati muiden blogien lukijamääriä… Joten hyppään tämän yli. - Tuo oli Terhiä.)
5. Haastetun pitää kertoa, kenet on haastanut.
6. Ei takaisin haastamista.

Itsestäni, hm.

1.      Olen erittäin asiallinen ihminen

2.      Nauran harvoin

3.      En pidä koirista enkä eläimistä yleensä

4.      Viihdyn parhaiten yksin kotona telkkarin ääressä

5.      En matkustele

6.      En lue koskaan mitään

7.      Osaan lentää

8.      Rakastan jokaista julkisuuden henkilöä, joka osaa puhua kauan sanomatta mitään

9.      Minulla ei ole yhtään ystävää, en välitä sellaisista

10.  En pidä kahvista

11.  En valehtele koskaan

Ja näihin piti vastata:

1.Mitä luet tällä hetkellä?

Jhumpa Lahirin Tuore maa ja Kjell Westön Isän nimeen, joka jostain syystä etenee hitaasti, vaikka pidän siitä.

2. Piristytkö vai masennutko kevään kirkkaasta valosta?

Piristyn tietysti, tulkoon se vain pian.

3. Mitä mieltä olet sähkökirjoista?

Noista edellä olevista toinen on sähköinen. Minulla on niitä jo aika monta, vaikka vanha kunnon kirja tuntuu vielä tutummalta. Sähkökirjoja vastaan ei mitään.

4. Mitä ystävyys merkitsee sinulle?

Paljon, paljon. Ystävät ovat elämän suola ja sokeri, joskus melkein siirappi.

5. Minkä bändin / artistin keikalle tahtoisit?

Stingin

6. Jos tulisin luoksesi kylään, mitä ruokaa minulle tarjoaisit bravuurinasi?

Vihanneskeittoa, johon tulee kaikkea, mitä jääkaapista löytyy + kookosmaitoa ja monenlaisia yrttejä tai yrttimausteita tai vaihtoehtoisesti matsutake-keittoa, joka sakeutetaan ruskuaisella.

7. Mitä olet viimeksi hävennyt?

Häpeän usein omasta puolestani, mutta eilen häpesin tuntemattoman miehen puolesta. Hän huitaisi kirjajulkkareissa kuohuviinilasini lattialle sirpaleiksi, huomasi kyllä asian, mutta poistui paikalta mitään tekemättä tai sanaakaan sanomatta.

8. Minkä taidon haluaisit oppia?

Kirjoittamisen

9. Minkä kirjan olisit halunnut kirjoittaa?

Sadan vuoden yksinäisyys

10. Milloin viimeksi kirjoitit jollekulle kirjeen?

Jos tuo tarkoittaa oikeaa paperikirjettä, en muista.

11. Mikä on suurin unelmasi? (ihan tällainen pieni kysymys…)

Se on niin salainen, että olen itsekin siitä epävarma.

Vastaukset ovat nopeasti naputeltuja, ja saattaisivat olla huomenna toisia, joten niiden todistusarvo on heikohko. Terhin, niin kuin muidenkin on silti tyytyminen tähän.

4 kommenttia:

 1. Raili, sää olet hävytön;-) Kohta 3 kolahti niin lujaa, että tajusin, mitä nyt yrität: Että kukaan ei enää haastaisi sinua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, etkö muka usko? Etkö sitäkään, että en valehtele ikinä?

   Mää muuten tutkin pari päivää sitten Jyväskylän puolen murretta, jota kyllä itsekin olen puhunut. Meinaatko sää, että menin mehtään nooissa?

   Poista
  2. Tykkäät selvästi pitää hauskaa, mutta et haasteisiin vastaamalla.

   Muistathan: Olen Porista, tai siis Luvialta ja nämä nykyisen kotimaakuntani murteet ovat minulle käsittämättömät. Muistan kerran kun istuin bussissa ja joku sanoi toiselle, että 'otan paijan pois piältä, ku on niin kuuma'. Minua värisytti - kauhusta. Kun Pönttövoren tunneli avattiin, tehtiin varmaan pahasti hallaa sille kuuluisalle sanonnalle, että 'Keurulla puhutaan kauneinta Suomea'. Ei siellä, eikä täällä harjukaupungissa, ainakaan enää. Savo on sekoittunut joukkoon ja vaikka osa äitini perheestä jäi toisella evakkomatkalla Savoon, niin murretta sieltä en osaa rakastaa, Puruvettä kylläkin ja sen muikkuja.

   Monet pitävät Porin murretta rumana, mutta eihän sitä tajua, kun siinä on ikänsä kasvanut. Se on vain sellaista vähän lyhyempää kieltä. Luvialla on oma murteensa, jota olen joulunaikoihin tuonut esille Kyllikki Wahlströmin pakinajutuilla Luvialta.

   Voi, toivon niin, että käytät vähemmän murretta ja enemmän hyvää yleiskieltä...Joissain kohdin murteen käyttö tietty puoltaa paikkaansa.

   Hauska juttu muuten, etten narissut mitään, kun luin kirjeitä kiven alle, sillä siinä olivat molemmat kotimurteeni: äidin karjalan murren ja isän Säkylän (Yläne/Loimaa( murre. En tainnut edes huomata murretta.

   Savolaissanojen lisäksi olen törmännyt täällä tuohon 'mehtään' ja sitten on kiva sana 'lahea'. Sen taidan säilyttää. Se on sellaista, kun joku on oikein sopivaa ja hyvin, vaikka ilma. Mistä sää tuon pitkän vokaalin tuohon 'nooissa' sait? Ei kai vain Petäjävedeltä;-)

   No, kirjoita nyt vaikka urduksi, niin kyllä minä sen luen. Konstigin uudessa kirjassakin oli sitä teinipuhetta, joka on kuin oma kielensä. Muu osa oli kyllä kaunista suomea...

   Viikonloppua♥

   Poista
  3. Leena, olen aivan samaa mieltä murteiden käytöstä romaaneissa. Niissä pitää olla säästäväinen. Jaksavatko edes jotain murretta itse käyttävät lukea kokonaista kirjaa murteella? Säästeliäästi repliikeissä voi käyttää tai silloin tällöin pilkahtelemassa, jos ei satu olemaan erityisen taitava kirjoittaja.

   Stadin slangia puhuva mieheni arvostelee usein sitä liikaa käyttäviä. Edes slangia ei luontevassa puhekielessä käytetty joka sanassa.

   Murrealueethan menevät mukavasti kielekkeinä sinne tänne, ja Jyväskylä kuuluu jossain määrin savolaiseen kielialueeseen. Lisäksi sinnekin tuli paljon karjalaisia kieltä "sotkemaan". Lahea on minullekin tuttu sana, vaikka en itse sitä käytä.

   Niin kuin kai olen joskus kertonutkin, minun, etelästä pohjoiseen asuneen rakkain murre on Kannaksen karjala, sillä se oli kultaisen mummoni murre. Toisen mummon murre taas oli hämäläisen hurjaa Lahlen seulun murretta, sitä missä d on l, vaikka hän ei sitä niin vahvasti puhunutkaan.

   Kaiken kaikkiaan murteet ovat hauskoja, kuuntelen kaikkia mielelläni ja uteliaana.

   Poista