tiistai 14. heinäkuuta 2020

Suuri ja pieni


Minulla on ilo esitellä: Hän on täällä tänään!

Tätä kirjaa olen tehnyt hyvin uteliaana ja suurella ilolla. Satunnaisen kymmenen vuotta sitten tapahtuneen lyhyen tapaamisen jälkeen vasta nyt todella löysin ahman. Se otti minut lempeästi pikku tassuihinsa ja kynsiinsä - jotka kansikuvassa näkyvät hyvin - aivan kokonaan.

Ahma on hauska, leikkisä, aika salaperäinen ja erittäin uhanalainen metsiemme ihme. Se on suurpedoistamme pienin ja näätäeläimistämme suurin. Euroopassa sitä esiintyy Suomen lisäksi vain Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä, mutta niin huonon maineen me olemme sille antaneet, että jopa saksan kielessä sen on nimi ahmatti.

Tämän kirjan tekeminenkin on poikennut kaikista aiemmista. Vakiokustantajani epäilivät, ettei se maineensa vuoksi kiinnosta ketään. Olin jo varma, että joudun tekemään ensimmäisen omakustanteen, mihin tosin olin saanut VaLas-yhteisön Sari Peltoniemeltä ja Antti Tammelalta sekä Anne Leinoselta paljon tärkeitä vinkkejä. Luonnonystävä ja kustantaja Heikki Savola Robustos Kustannuksesta tuli viime tingassa mukaan. Olin jo silloin saanut Ähtärin eläinpuistosta upeita kuvia ja löytänyt graafikko ja luonnonkuvaaja Sami Säilyn taittajaksi. Samin mukana kirjaan tuli lisää ymmärrystä ahmojen asuinalueista.

Voin täydellä syyllä sanoa, että tätä kirjaa on tehty rakkaudesta monipuoliseen luontoomme ja sen tärkeänä osana ahmaan, joka oli jo vaarassa kuolla meillä sukupuuttoon. Kirja on tehty ala-asteelaisille, mutta veikkaan, että suurin osa vanhemmistakin saa siitä paljon tietoa ahmasta.

Kuten näette olisin valmis vaikka kirjoittamaan oodin ahmalle, jos se jotenkin auttaisi siihen, että kirja löytäisi tiensä lukijoiden pienempiin tai isompiin käsiin. Ahman vuoksi.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti