maanantai 5. maaliskuuta 2018

Unen merkitys

Julkisen sanan uusi lempiaihe näyttäisi olevan uni ja sen merkitys. Sitä kun nyt kaikkialla tutkitaan. No, hyvä tietysti, että tutkitaan, mutta ihan tavallinen öitään nukkuva tai valvova ihminen on jo kauan tiennyt unen merkityksen. Tärkeä on, perin tärkeä.

Itselläni on viime aikoina ollut itsestäni riippumattomista syistä aivan liikaa heräämisiä kesken unen. Viisikin kertaa yössä rassaa hermoa ja aivoa, varsinkin kun en koskaan saa unta kuin aikaisintaan puoli tuntia heräämisen jälkeen. Usein menee tunti, puolitoista. Nyt olen saanut kolmena yönä nukutuksi kunnolla ja tunnen itseni aivan toiseksi ihmiseksi, tai pikemminkin entiseksi aktiiviseksi ja virkeäksi itsekseni. Pitkästä aikaa sain katsella pitkää ja huvittavaa untakin niin, että muistan sen.
Joka-aamuiset selkäsärkynikin ovat poissa. Ostin uuden kovan sängyn. Tässä siis tärkeä suositus jokaiselle selkäsärkyiselle: Mieti, onko ainakin osasyyllinen aamuvaikeuksiin sittenkin patja.

Kirjoittamisen eri vaiheisiin liittyy tietysti usein myös valvomista, mutta sen tietää loppuvan aikanaan. Lisäksi se yleensä on käsikirjoituksen kannalta tuottoisaa aikaa. Silloin ei päivisin harmita.

Toinen hurjan tärkeä asia itselleni on päivittäiset vähintään tunnin reippaat lenkit koiran kanssa. Viimeisinä pahimpina pakkaspäivinä en ole voinut viedä pikkukoiraa ulos kuin käväisemään. Huomasin taas varsin selvästi, miten kroppani hermostui moisesta velttoilusta. Tänään on vihdoin lämmennyt niin paljon, että lenkin voi tehdä jo kunnolla. Aah! Iloitsen jo etukäteen.

Yksi hyvä liike sentään on voinut olla päivittäisessä käytössä. Olkapäiden levyinen haara-asento, ryhti suoraksi, pään taivutus taaksepäin ja syvä sisäänhengitys, mistä uloshengityksen mukana rullaamalla jalat suorana sormet lattiaan. Tämä muutamaan kertaan ei vie paljon aikaa, mutta tekee selälle ja koko kropalle niiiin hyvää. Kokeile, jos et tätä jo päivittäin kirjoittamisen tai minkä vain istumatyön lomassa tee.

Ja muuten, taustatyön tekeminen kirjaani varten jatkuu, jatkuu ja jatkuu, mutta on ta-vat-to-man mielenkiintoista. Ja kyllä kirjoittamiseenkin jää aikaa. Joten, jatkakaamme!

Joskus lätäkkökin voi olla näin kaunis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti