Ensin tuli idea, joka alkoi kiinnostaa tavattomasti. Olisiko siitä aiheeksi, löytyisikö minulle tarpeellista tietoa? Eikö siitä tosiaan ole kukaan vielä kirjoittanut? Huomasin myös, oikeastaan ikäväksi yllätyksekseni, että asianosaiset saattavat vielä elää. Miten aihetta silloin voi tai on lupa käsitellä?
Heti alkuun tuli yllätys. Hyvä ystäväni on kauan sitten hämärästi tuntenut "sankarittareni". Osui siis aika lähelle. Kaikkien aikuistenkirjojeni syntyvaiheisiin liittyy tällaisia yllättäviä osumia, jotka vahvistavat haluani tarttua aiheeseen. Hän ei kuitenkaan pystynyt antamaan kuin pienen vinkin tapahtumien taustoihin. Mistä lisää? Entä jos lisää ei löydy. Annanko kiinnostukseni herättäneiden tapahtumien olla vain antamassa viitteellisesti taustaa kirjalle vai luovunko suosiolla?
Kansallisarkistossa olen jo käynyt. Vesiperä. Kansalliskirjasto on meneillään. Sieltä löytyi jotain ja toivottavasti löytyy vähän lisääkin tuon ajan lehdistä.
Nyt on vielä mietittävä aikaa. Haluanko tulla näin lähihistoriaan, vai pysyttelisinkö sittenkin viime vuosisadan alkupuolella, jonka jo tunnen aika hyvin? Toisaalta, näiden tapahtumien aikaa olen itse elänyt, vaikka en vielä kovin yhteiskuntaa havainnoivasti.
Meneillään on siis työvaihe, joka saattaa ottaa aikaa, mutta loppujen lopuksi olla pelkkää turhaa haparointia. Penkomatta en kuitenkaan voi tietää, alanko töihin tämän aiheen kanssa vai en. Tavallaan jännittävää.
Ensi viikonvaihteessa ohjelmassani Turun kirjamessut ja siellä esiintymiset:
Suomen nuorisokirjailijoiden osastolla pikku haastattelu lauantaina klo 15.45
Radio Tutkassa sunnuntaina kahdentoista jälkeen.
Tämän tarkempaa aikaa haastattelun ulostulosta nettiradiossa en tiedä. Radio toimii toimittajaopiskelijoiden vetämänä koko messujen ajan. Oma osuuteni siellä kuuluu sarjaan Miten minusta tuli kirjailija. Perjantaina haastateltavana on esikoiskirjailija, lauantaina vähän kokeneempi ja sunnuntaina konkari. Olen siis se konkari. HUH!
Vinski-lava sunnuntaina klo 12 Ihan perheestä. Juonnan ohjelmaa, jossa keskustellaan perheen asemasta nykyisessä lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Mukana Paula Havaste, Tuula Kallioniemi ja Jukka Laajarinne.
Seuraavalla viikolla avautuvat Frankfurtin kirjamessut, nuo maailman suurimmat. Siellä en ole, mutta kolme kirjaani on, mistä olen iloisen hämmentynyt.
Mutta nyt: Mars! kohti Kansalliskirjastoa. Pitäkää peukkua!
Peukkuja! Nähdään Turussa :)
VastaaPoistaAnu, kiva! Nähdään!
VastaaPoista